Inverteres technológia
Az inverter (fordulatszám szabályozás) technológia lehetővé teszi, hogy a klímaberendezés mindig az optimális üzemi paraméterekkel és energetikai hatásfokon működjön. Az inverter nélküli klíma berendezések névleges – elméleti – hatásfoka ugyan lehet magas, de a való életben üzem közben ennek az elméleti értéknek csak töredékre képesek, ill. az üzemidőnek csak minimálisan rövid szakaszaiban érik el. Az inverteres gépek egyéb előnyei mellett zajértékeik is alacsonyabbak és élettartamuk is hosszabb mint hagyományos társaiké.
Előnyök:

  1. Jelentősen csökken a zajszint.
  2. Az inverteres készülékek magasabb energiaosztályba tartoznak, akár 30%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető velük.
  3. A helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le, mint a hagyományos készülékek.
  4. A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet velük tartani.

Különösen érdemes inverteres klímakészüléket választani, ha a készüléket viszonylag sokat járatjuk vagy fűtésre is használjuk – a megtakarított energia árából megtérül a készülékbe fektetett értéktöbblet és élvezhetjük a magasabb komfortot.

COP Coefficient of Productivity (jósági fok)
A háztartási elektromos készülékek, és így a split klímák energiaosztályát a vonatkozó  EU előírások szerint kötelező feltüntetni a készülékeken. Azt, hogy melyik energiaosztályba kerül a klímakészülék (A-tól G-ig), a COP-je, azaz a jóságfoka dönti el. Ezt úgy számítják ki, hogy a készülék által leadott energia értékét elosztják a felvett energia értékével. Minél magasabb a COP, annál takarékosabb a klíma, annál alacsonyabb a fogyasztása – jóval kisebb a rezsiköltsége, és környezetvédelmi szempontból is hatékonyabb. A COP jellemzően 3-5 között változik, tehát gyakorlatilag a jelenleg használatos készülékekkel 1 kW villamos energiából 3-5 kW hőenergiát tudunk elvonni a szobából a nyári időszakban, illetve a hűtőkörfolyamatot megfordítva biztosítani a fűtési szezonban.
A COP-érték mást is elárul: utal a klíma műszaki színvonalára is, így a szabványozott rendszerben mérvadó segítséget nyújt a megfelelő készülék kiválasztásában. A magas COP-val rendelkező berendezések ugyan drágábbak, de az árkülönbség kb. 2-3 év alatt megtérül, azután már folyamatosan pénzt takarít meg a magas COP-s klímaberendezés.

Fűtés klímával
Akinek a lakásában, már beszerelt radiátoros fűtőrendszere van, annak legtöbbször luxust jelentene egy teljes rendszercsere: nekik találták ki a split rendszerű klímaberendezéseket a nyári hőség elleni védekezésre és kiegészítő fűtésre. A split rendszerű klíma az őszi és tavaszi átmeneti időszakban energiatakarékos fűtési megoldást biztosít a gázfűtéssel szemben. Mindenképp A energiaosztályú DC inverteres berendezések használatát javasoljuk.
Aki azonban új rendszert tervez, annak érdemes elgondolkodnia, nem érdemesebb-e összekapcsolnia a fűtést a hűtéssel: akinek a monovalens hőszivattyús rendszerekre esik a választása, két (vagy még több) legyet üt egy csapásra. A lakás fűtését és hűtését egy és ugyanaz a rendszer biztosítja, méghozzá nagyon gazdaságosan és komfortosan.
Előnyök:

  1. Jelentős energiamegtakarítás (lásd COP alatt )
  2. Nincs szükség kémények használatára
  3. Nem jár égési folyamattal, így nincs CO2 veszély
  4. Alacsony üzemeltetési költségek
  5. Környezetbarát, az EU által támogatott hűtési és fűtési megoldás

Amennyiben új hűtési – fűtési rendszer kialakítása előtt áll, kérje kivitelező partnereink vagy munkatársaink tanácsát az Önnek megfelelő rendszer kiválasztásához.

Fancoil
Tükörfordításban ventilátor-hőcserélő, azaz kompresszort nem tartalmaz, hanem a víz mint átáramló közeg hűtő vagy fűtő hatását lehet használni a megfelelő célokra. Egy négycsöves fan coil rendszerrel gazdaságosan lehet megoldani családi házak, társas házak, irodaépületek fűtési és hűtési igényeit.

Chiller (folyadékhűtő)
A közvetett elpárologtatós hűtési körfolyamathoz szolgáltatja a másodlagos közvetítő közeget, azaz a hideg vizet. A legjellemzőbb előremenő/visszatérő értékpár 7/12 °C.

Split klíma
Jelentése osztott klíma – azaz a kompresszort és a kondenzátort mintegy kiemelik a készülékből, és külön helyezik el: a kültéri egységbe kerülnek.

Szabadhűtés (freecooling)
A szabadhűtés lényege, hogy a hűtőgép kihasználja a külső levegő alacsonyabb hőmérsékletét a hidegebb évszakokban, és ezáltal megfelelő hőmérsékletű levegőt képes előállítani a klimatizált helyiségekben, illetve technológiákban.
Egy pótlólagos hőcserélőn keresztül a hideg víz illetve levegő előállításának a költségei a földrajzi fekvéstől, azaz az éghajlattól függően akár 50 %-kal is csökkenthetők.
Kellően alacsony külső hőmérséklet esetén a freecooling hőcserélője teljes mértékben átveszi a hideg víz előállításának feladatát a géptől. Ilyenkor a hűtőkör teljesen lekapcsolt állapotban van.

Légnedvesítés
Ha a külső hőmérséklet a belső hőmérséklet szintje alá csökken, akkor a hideg és nedves levegő beáramlik a fűtött épületbe, ahol felmelegszik és kiszárad. Ez történik például akkor is, ha télen szellőztetünk.
A felmelegedett levegő szárazsága ellen a légnedvesítés a megoldás, amelyre főként a következő esetekben van szükség:
Higroszkopikus, azaz olyan anyagok nagy tömegű előfordulása esetén, amelyek a levegő víztartalmát elvonják – pl.: papír, textil, fa, festmények, gyümölcs, zöldség, stb.
Statikus elektromosság előfordulása esetén.
Komfortigényeink kielégítésére.
Alapvetően kétféle nedvesítési megoldás létezik: izotermikus és adiabatikus nedvesítés.

Levegő entalpiája
A levegő 1 kg száraz részének és a nedvességnek entalpiaösszegéből határozható meg, azaz
érezhető hő + rejtett hő = levegő entalpiája (hőtartalma)

Levegő abszolút páratartalma
A levegőben található vízgőz mennyisége.

Levegő relatív páratartalma
A relatív páratartalom (mértékegysége g/kg) azt jelenti, hogy a levegő mennyi vizet tartalmaz ahhoz képest, amennyit maximálisan képes felvenni az adott hőfokon. Ha már nem tud többet felvenni, akkor telített. Ezért is van jelentősége a hőmérsékletnek, ugyanis a levegő lehetséges páratartalma a hőmérséklettel növekszik. Mialatt 1 kg száraz levegő 21 °C-on 15,8 g vízgőzt tartalmazhat, ugyanaz a légmennyiség -18 °C-on csak 0,92 grammot.
Az ideális páratartalom a belterekben 40-60%. A túl alacsony relatív páratartalom a következő problémákat okozhatja:

  • a felső légutak kiszáradása
  • kellemetlen közérzet, csökkenő oxigénfelvétel és -szállítás a véráramba
  • a meghűléses megbetegedések fokozódó veszélye
  • száraz bőr
  • porképződés
  • a bőr kiszáradása
  • repedések a faszerkezetekben
  • elektrosztatikus feltöltődések
  • a bútorok és a parketta károsodása, repedések.

Mindezek ellen párásítással, légnedvesítéssel védekezhetünk.

Az Alba Nord Kft, az alábbi pozíciókba keres munkatársakat:

 • - Klímaszerelő
 • - Villanyszerelő
 • - Csőszerelő

Amit kínálunk:
 • - Versenyképes fizetés
 • - Fiatalos környezet
 • - Munkába járás térítése
 • - Hosszútávú, stabil munkalehetőség 

Előnyök:
 • - Pályázni kívánt pozícióban szerzett, szakmai tapasztalat
 • - „B” kategóriás jogosítvány
 • - Önálló munkavégzés 


Ha jelentkezni kíván a nyitott pozíciók valamelyikére, az albanordkft@gmail.com email címünkre küldje el önéletrajzát!