Az F-Gáz rendelet, sikerült európai szintű megállapodásra jutni. Melyek lesznek a jövő megoldásai?

Tavaly december 17-én az Európai Parlament, az Európai Tanács és az ENVI Bizottság kompromisszumos megoldásra jutott az F-Gáz rendelet szövegének felülvizsgálatát illetően. Ezt a szövegtervezetet 2014 első negyedévében szavazásra bocsátják az egyes intézményeknél. Feltéve, hogy a parlament és a tanács jóváhagyja a kompromisszumos szöveget, az alábbiakban találja az ebből fakadó legfontosabb következményeket.

Az F-Gáz rendeletnek 2015. január 1-jével kell hatályba lépnie!

Ez a fluorozott gázokra vonatkozó szöveg bizonyos intézkedéseket irányoz elő a hűtés-, klíma- és fűtéstechnika, valamint a megújuló energiák szakemberei számára. Többek között a HFC-k* CO2 -egyenértékes mennyiségének csökkentését, vagyis az európai piacra kerülő HFC-k mennyiségcsökkentését („phase down”) írja elő 2015-től kezdve, a globális felmelegedési potenciálra (GWP) való tekintettel, hogy 2030-ig jelentős, 79%-os csökkenést érjenek el.

gazrendelet1

Ez konkrétan azt jelenti, hogy továbbra is használhatja a HFC-ket, de az évek múltával ezek egyre kevésbé lesznek elérhetők, és használatuk is az alábbi korlátozások alá fog esni a kereskedelmi és ipari hűtés terén:

– 2020. január 1-től az új rögzített hűtőberendezésekben tilos lesz olyan HFC-ket használni, amelyeknél a GWP ≥ 2500. 2022-től pedig a GWP 150, vagy annál alacsonyabb kell, hogy legyen.

– 2020. január 1-től az új, hermetikusan zárt kereskedelmi felhasználású hűtőszekrényekben és fagyasztókban tilos lesz olyan HFC-ket használni, amelyeknél a GWP ≥ 2500. 2022-től pedig a GWP 150, vagy annál alacsonyabb kell, hogy legyen.

– 2022. január 1-től tiltottak lesznek a GWP ≥ 150 értékű HFC-k új hűtőberendezésekben, melyek teljesítménye 40 kW vagy annál nagyobb, kivéve azon kaszkádrendszerek elsődleges hűtőköreit, amelyekben a hűtőközeg GWP-je 1500 alatti.

– Azon rendszerek karbantartását illetően, amelyek töltete legalább 40 t CO2-egyenértékű, 2020-tól kezdve tilos lesz a hűtőberendezések újratöltése GWP ≥ 2 500 értékű gyári új hűtőközeggel, kivéve ha a működési hőmérséklet < -50 °C.

Ezen kívül a légkondicionálás terén is számítani lehet a felhasználás korlátozásaira. 2020-tól tilos lesz olyan új mobil klímaberendezések használata, melyekben a HFC GWP ≥ 150 értékkel rendelkezik. 2025-től tilos lesz azon új splitklíma rendszerek forgalomba hozatala, melyek hűtőközeg töltete 3 kg alatti és GWP ≥ 750 értékű HFC-t tartalmaznak.

Már most is több olyan technológia létezik, amely segít szembenézni az F-Gázra vonatkozó szabályozási változásokkal.

Már rendelkezésre állnak az alacsonyabb GWP-jű fluorozott hűtőközegek, szénhidrogének, vagy még inkább az olyan nem halogénezett vegyi megoldások, mint az ammónia, a CO2, a közvetítőközegek, amelyek kielégíthetik a felmerülő igényeket. A Climalife felkészült erre a változásra, és képes segíteni Önnek abban, hogy megfelelő döntést hozzon az „energiahatékonyság”, mint kulcstényező figyelembe vételével.

– Jelenleg az új, úgynevezett közvetlen expanziós rendszereknél az 1824-es GWP értékű Performax® LT (R-407F) jelenti azt a megoldást, amellyel alacsonyabb GWP értéke révén azonnal csökkenthető a CO2-egyenértékes kibocsátás, és ami nagyobb energiahatékonysága révén az R-404A helyébe léphet a mély- vagy normál hőmérsékletű kereskedelmi hűtéstechnikai alkalmazások új vagy már meglévő berendezéseiben. Az R-404A-hoz hasonló nyomásnak köszönhetően lehetővé teszi, hogy a már szakképzett és képesített személyzet külön kiegészítő képzés nélkül helyezze üzembe, anélkül hogy komplex, többfokozatú rendszerekre lenne szükség, megmaradva a már évtizedek óta bevált és alkalmazott technológiájú egyfokozatú rendszereknél, melyek megbízhatóságát már nem kell bebizonyítani.

– 2020-tól a már meglévő berendezések működtetése érdekében 2030-ig engedélyezett a regenerált HFC-k felhasználása. Ugyanez vonatkozik az újrahasznosított HFC-kre esetére is, ha az eredeti berendezésből származnak. A HFC-k már most megkezdett begyűjtése lehetővé teszi a jövőbeni felhasználhatóságukat.

– A folyadékhűtőkben, a CO2-kaszkádokban, a magas hőmérsékletű hőszivattyúkban, vagy akár a hűtőszekrényekben is a Solstice® ze (HFO 1234ze), 4. generációs, GWP < 1 értékű HFO hűtőközeg teszi lehetővé az R-134a helyettesítését, alacsonabb azonnali hűtőteljesítménnyel, viszont jobb energiahatékonysággal.

– A Solstice® zd szintén olyan hűtőközeg, mely 5-ös GWP értékével lehetővé teszi az R-123 helyettesítését a magas hőmérsékletű hőszivattyúk, a centrifugális folyadékhűtők, vagy a Rankine-kör esetében.

– Az új berendezésekben tesztelés alatt álló „N13″ is megfelelő megoldást fog jelenteni a meglévő berendezéseknél. 604-es GWP értékével hűtőteljesítménye és energiahatékonysága nagyon hasonló az R-134a-hoz, ebből fakadóan energetikai és környezetvédelmi szempontból ígéretes alternatívája lehet az R-134a-nak.

– A Climalife-nál már kapható, 675-ös GWP-jű R-32 olyan hűtőközeg, amelyet egyes gyártók már igénybe vettek a háztartási légkondicionálásban. Fontos már most felkészülni a gyúlékony hűtőközegek kezelésére.

Végül a szabályozás előírja a rendszerek tömítésellenőrzésének szigorítását, valamint a címkéken megjelenítendő kiegészítő információkat, különösen a hűtőberendezések, a klímaberendezések és a hőszivattyúk esetében.

Az új szabályozásra vonatkozó részletes információkat a Climalife Contact következő számában találja, mely 2014. februárjában jelenik meg.

Az alábbiakban az Ön berendezéseiben jelenleg használt hűtőközegek GWP értékeit találja: 

gazrendelet2

ALBA-Nord Kft

Az Alba Nord Kft, az alábbi pozíciókba keres munkatársakat:

  • - Klímaszerelő
  • - Villanyszerelő
  • - Csőszerelő

Amit kínálunk:
  • - Versenyképes fizetés
  • - Fiatalos környezet
  • - Munkába járás térítése
  • - Hosszútávú, stabil munkalehetőség 

Előnyök:
  • - Pályázni kívánt pozícióban szerzett, szakmai tapasztalat
  • - „B” kategóriás jogosítvány
  • - Önálló munkavégzés 


Ha jelentkezni kíván a nyitott pozíciók valamelyikére, az albanordkft@gmail.com email címünkre küldje el önéletrajzát!